Strong enough to ask for help

După ce am început vreo 2 postări despre excursia din Praga de săptămâna trecută și încă una pe o temă venită dintr-o mică frustrare, m-am decis să schimb topicul de astăzi și să vorbim despre ceva foarte random.

WARNING: Vom încadra această postare în secțiunea „mental health”. Deci dacă nu vă pasionează acest subiect, am și alte postări mai vesele și mai „ușor de digerat” despre travelling și alte subiecte faine, so check them out.

Dar să revenim.

Recent l-am cunoscut pe Mihai, un om foarte inteligent și cu vaste cunoștiințe în mult prea multe domenii pentru a le putea menționa pe toate și am ieșit într-o zi la un ceai să vorbim despre viață.

La un moment dat, Mihai a văzut că aveam o tăietură destul de mare pe picior(accident datorat neatenției mele) și m-a întrebat dacă am fost la doctor. Răspunsul meu (ca al oricărui român care se duce la mama acasă când nu știe ce să facă și îi prescrie cremă de gălbenele, că e bună la toate) a fost că nu și că aștept să se vindece de la sine.

Ca și cum i-ar face fișa medicală tăieturii, îmi cere detalii. Cum a apărut, de cât timp e, ce am făcut ca să o ajut să se vindece.

I-am spus că m-am tăiat din greșeală și la început nu am simțit nimic, după a început să curgă sânge și timp de 24 de ore nu s-a mai oprit. Data nașterii fusese cu vreo 2 luni în urmă și am dat cu cremele pe care le avea mama în casă și tratamentele pe care mi le prescrie „atot știutorul” internet.

După ce stă câteva secunde să analizeze informația transmisă, Mihai se uită la mine ca la un copil neștiutor și începe să-mi explice:

„Știi care este problema oamenilor în general? Că au impresia că le știu pe toate și că pot ei să rezolve orice. Deși tăietura părea mică la început, a continuat să sângereze o zi întreagă, deci se putea infecta. De asemenea, nu este normal ca semnul să fie atât de vizibil dupâ atâta timp, deci e posibil să nu se vindece complet niciodată. Sunt foarte multe tratamente pentru tăieturi mult mai eficiente decât crema de gălbenele, dar este normal să nu știi de ele dacă nu ai cunoștiinte în domeniu.”

Nu am spus nimic atunci, dar știam că avea dreptate, așa că a 2a zi mi-am făcut programare și am fost la o doctoriță foarte faină care mi-a prescris câteva creme ale căror nume nu le pot pronunța și mi-a spus că în câteva săptămâni, semnul se va reduce semificativ, dar pentru că trecuse destul de mult timp de când îl aveam, va rămâne o cicatrice destul de măricică.

Ei bine, a avut dreptate. În 2 saptamani cicatricea s-a redus mai mult decât în cele 2 luni pline de cremă de galbenele.

 

Și acum probabil vă întrebați ce legătură are povestea despre tăietura mea cu mental health sau a fi suficient de puternic încât să ceri ajutorul.

„Dar până la urmă, ce vrea să însemne titlul? Nu am înțeles nimic. „

(Dacă totuși ați înțeles deja legătura, înseamnă că vă prindeți repede. I like you. )

Pentru foarte mult timp am considerat că fiecare om își rezolvă singur problemele, indiferent de cât de nesemnificative sau grave ar fi, iar cei ce nu reușesc să facă asta sunt oameni slabi.

Că nu are rost să ceri sfaturi dacă te lovești de colțul patului și te învinețești sau dacă te trezești într-o zi și nu vrei să te ridici din pat pentru că ai o stare proastă. Că nu trebuie să ne „plângem” pentru orice lucru nesemnificativ.

Aaa, da. Legat de stări proaste.Credeam că oamenii puternici trec singuri prin ele, prin stările incontrolabile și momentele de neputință, că doar asta îi face puternici, nu? Că nu țipă atunci când sunt la pământ, că nu arată atunci când se simt rău și că nu vorbesc atunci când mintea lor nu tace. (puțin dramatic, știu)

Ghici ce? Nu puteam să greșesc mai mult.

„Mă descurc eu.” „O să îmi revin.” ” Am mai trecut prin asta.” „Nu e nimic grav.”

Haideți să vă spun ceva foarte tare.  A te descurca nu înseamnă a ignora problemele până o să treacă pentru o perioadă scurtă de timp. A-ți reveni nu înseamnă a trăi cu problemele tale. Dacă ai mai trecut prin lucrurile respective și te regăsesti din nou în aceeași situație, nu le-ai rezolvat.

Și preferata mea…Deși nu pare grav la început, lucrurile degenerează foarte ușor. 🙂

You know…E nevoie de mai mult curaj să realizezi că ai nevoie de ajutor și să-l accepți, decât să încerci să rezolvi totul de unul singur… Just sayin’.

 

 

36 Inspirational Quotes About Life

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *